Uld inderst og yderst

Hjemme hos os elsker vi Uld i denne kolde tid. Jeg og børnene har uld inderst hver dag og nat i ca. 8 måneder. Nemlig de 8 måneder med “r” i. Altså september – april. Andre nøjes med de 6 måneder der ender på “r” = September – Februar. I de 4 sommermåneder bruger vi almindelig bomuld eller sommeruld blandet med silke eller bambus.

Jeg har lyst til at dele alle uldens fordele med jer, her i denne kolde december. -Så lad os dykke ned i uldens lune hule.

Læs længere nede om uldtyper til varme/ kolde børn og til dem med sart hud.

Uldens egenskaber

 • Uld luner eller rettere sagt, så holder den på din naturlige kropsvarme. Det kan den ved at de små naturlige krøllede fibre skaber små luftlommer og luften isolerer. Det siges at uld holder 4 gange så godt på varmen som bomuld. Hvilket gør den ideel til et barn uden så meget “polstring”.
 • Men ulden er også svedabsorberende og gør den fantastisk til varme børn, så kroppen holdes tør. Det gør den ved at absorbere væske op mod 30-40 % af sin egen vægt. Derfor hjælper uld barnet til at holde en stabil temperatur.
 • Færre lag tøj – giver mere bevægelsesfrihed.
 • Velegnet til skiftende vejrforhold = Den Danske vinter i nøddeskal.
 • Velegnet til skiftende aktivitetsniveauer = Børn, der det ene øjeblik sidder stille i en kold sandkasse og det næste jagter rundt efter en fodbold.
 • Støtter immunforsvar. Den stabile kropstemperatur støtter blodgennemstrømningen og hermed immuncellerne i deres værn mod virus- og bakterie indtrængen. I rød tråd med en sund livsstil.
 • Kan bruges inderst, som isolerende mellemlag eller i form af Kogt uld til yderst, der er vandafvisende.
 • Mindre vask – Uldens naturlige fedtstof Lanolin afviser snavs, bakterievækst og hermed også lugt. Ulden er selvrensende og behøves ofte kun at hænge til luftning ude eller i dampen i badeværelset efter et bad.
 • Bæredygtig. Udover at den er selvrensende, er det også et materiale der både kan nedbrydes naturligt og genanvendes til andre uldprodukter.
 • Er flammehæmmende. En egenskab der forhåbentlig ikke bliver brug for når ulden er på kroppen.

Hvis du har et barn med børneeksem eller følsom hud, som synes uld kradser eller får det hele til at kløe, gælder det om at vælge blandet uld. (Se de forskelige typer nedenunder). Eller bruge uld som et isolerende mellemlag med f.eks bomuld inderst.

Uldens pris og kvalitet

Kan du få oplyst hos producenten, men det vil bl.a. afhænge af:

 • Strikke-/væveteknikken
 • Dyrevelfærd – undgå mulesing (en hudfold bliver skåret af fåret ved bagdelen) og dårlige tranportforhold til slagtning.
 • Håntering af ulden; fx. farvning
 • Hvilket dyr det kommer fra: Ofte er det fra får, men det kan også være fra  geder, kameler eller kaniner.
 • Miljø mærker: Se forskellen i skema:

Uld

Uld blandinger:

Uld og silke

Silke er let, blødt, slidstærkt og hurtigtørrende. Silke og uld blandes typisk til helt tynde materialer, der har mange af de gode egenskaber fra begge materialer. Silke/uldblandinger vil ikke være helt så varme som ren uld, og ikke helt så tynde som ren silke, men vil til gengæld være lidt mere temperaturregulerende end ren silke, og lidt lettere, stærkere og mere hurtigtørrende end ren uld. Og så vil de føles utrolig bløde og lækre.

Uld og bomuld

Bomuld er relativt billigt, behageligt mod huden og meget slidstærkt. Til gengæld er det ikke særligt temperaturregulerende. Når uld og bomuld blandes, er det typisk for at få et billigere og mere slidstærkt produkt end ren uld, der samtidig er lidt mere funktionelt end ren bomuld. Uld og bomuld blandes typisk nogenlunde 50/50, og en sådan uld/bomuldsblanding vil være et godt og behageligt hverdagsprodukt.

Uld og tencel/rayon/bambus

Uld kan også blandes med andre plantefibre end bomuld, f.eks. Tencel, rayon og bambus. Det gøres også typisk i et mere eller mindre 50/50-forhold, og typisk for at få en lidt lettere, køligere metervare, der føles behagelig mod huden, og stadig har mange af uldens gode egenskaber. Blandinger med disse typer “regenererede plantefibre” vil desuden håndtere fugt lidt anderledes end ren uld. F.eks. vil Tencel absorbere fugt fra huden væsentligt hurtigere end ren uld, hvilket vil give en bedre svedtransport end ren uld. Blandinger med Tencel, bambus og lignende vil typisk være helt tynde, og vil også være velegnede til brug i varmt vejr.

Kilde: friluftsland.dk

Uld er også fantastisk i bæreredskaber, som vikler, slynger og bæreseler. For når man bære sit barn er det en stor fordel at baby og bære kan komme af med varmen og føle sig tør og tilpas. Har du brug for hjælp til at komme i gang med at bære uden hænder eller at vælge en bæredims så klik her

Jeg håber det gav inspiration der luner.