Skoldkopper

Startede 2019 med kopperne.

Nytårsnat da vi stod og så fyrværkeriet springe på himlen, poppede flere og flere røde prikker op på min 2 årige søns krop. Det pudsige var at vi fejrede aftenen sammen med en familien der også havde et barn fyldt med skoldkopper. Det var nærliggende at tænke, at det godt nok var en hurtig smitte omgang. Men sandsynlighed er vist nærmere at min søn er blevet smittet 14-16 dage før. Men det var noget af et tilfælde synes jeg.

Skoldkopper dag 1

Fakta om skoldkopper:

“Varicella-zoster virus” (VZV)

Skoldkopper er en virusinfektion med rødt udslæt der danner væskefyldte blærer.  Det lyder ikke rart og det er det heller ikke. Men alligevel var det med lettelse at se de små røde knopper. Hvis barnet får virussen i en ung alder og i en rimelig portion, så har barnet nemlig lettere ved at klare sygdomsperioden. Samtidigt får det udviklet en livslang immunitet for denne virus. Virussen er aldeles smitsom. Men det kan ske at smitten ikke er kraftig nok. Nok til at kroppen når at danne antistoffer nok til at afværge sygdommen næste gang kroppen bliver udsat for smitte. Og så får man altså en omgang mere.

De små blærer springer efterhånden én efter én og kan godt flyde med lidt gulligt væske. Det er kan forveksles med betændelse, men i dette tilfælde er det dog helt ufarligt. Det klør dog som bare pokker, så vær stadig opmærksom på at barnet ikke klør i det med alt for beskidte fingre. Da dette kan forårsage en bakteriel infektion i huden.

Selvom man er smittet et par uger forinden, smitter sygdommen først et par dage før udslættet viser sig og indtil alle knopper har tørre sårskorper på. Let feber kan forekommen, da den hjælper til med at bekæmpe virussen.

Sådan klarede vi perioden herhjemme.

Skoldkopper Skoldkopper Dag 3

I skrivende stund er vi ved Dag 4 og sønnike har klaret det så fint. Fra dag 2 hvor blærerne begyndte at briste og kløen kom, har han sagt til når det kløede og bedt om creme på. Vi har smurt med Zink liniment, som er nemt at smøre ud, tørre hurtigt ind og virker kløestillende. Kan bla. fås her (reklamelink).

Han har også været i karbad et par gange med en thepose der indeholdt:

Fint blendet havregryn, en tsk kokosolie og en tsk Himalaya salt.

Disse ingredienser er tilsammen kløedæmpende, antibakterielle, nærende, og udrensende. De kan også puttes i en tynd sok i stedet for. Lignende produkt er “Kraes Babybad” og kan fås her (reklamelink).

Om natten når især hovedbund har kløet, har vi drysset lidt bagepulver i. Hvilket har hjulpet helt fantastisk.

Han har haft tyndt uld/silke nattøj på og sovet med en tyndere dyne, for ikke at få det for varmt. Hvilket også får det til at klø.

En enkelt aften havde han let feber og var meget urolig da han vågnede flere gange i løbet af natten. Der fik han en halv Vilburcol som er et homøopatisk middel til smerter, feber og ubehag.

I løbet af dagene har vi styrket immunforsvaret med sund mad, masser af urte the, hjemmelavet juice og vand, multivitamin/mineral tablet, Omega 3 olie, ekstra C vitamin, Echinamin dråber og probiotika.

Og ikke mindst er nærvær essentielt så barnet føler sig tryg, set og der er omsorgspersoner (familie) til at hjælpe med at trøste og flytte fokus fra de kløende knopper.

I antroposofien øjemed er børnesygdomme naturlige kriser i børns udvikling med mulighed for at påvirke denne positivt både kort og langsigtet. Der er set flere tilfælde at positivt fremgang hos børn efter en børnesygdom, både motorisk, sensorisk og socialt. Og ikke mindst helbredsmæssigt. Læs mere her

Hvordan har I oplevet skoldkopperne eller andre børnesygdomme? Fortæl gerne jeres historie i kommentarfeltet nedenunder.