Tilskud af vitaminer mm.

Supplere du med tilskud til kosten eller ej?

Grundende kan være mange til hvorfor eller hvorfor ikke, du supplere kosten med tilskud. Men her er mine grunde til hvorfor, både jeg selv og min familie supplere. Samt hvorfor jeg ofte anbefaler det til klienter.

Det ville jo være ideelt, hvis vi bare kunne regne med at alt det kroppen har brug for, det blev dækket ind via vores kost. -Og jo jeg kender godt til fødevare- og Sundhedsstyrelsens holdning. Men jeg er ikke enig i at det kan lade sig gøre for mig.

På grund af:

 • Jeg dyrker desværre langt fra alle mine grønsager hjemme i køkkenhaven og kan derfor ikke være sikker på hvor næringsrig min mad er. Jorden er nogle steder blevet udpint og fattigere på nogle næringsstoffer Fx calcium, magnesium, jern, jod og selen.
 • Derfor bliver nogle af mine råvare også fragtet langvejs fra. Frugter fra udlandet er plukket før de er modne for at blive fragtet til Dk. Hermed får mine frugter mindre sollys og mindre vitaminmængder.
 • Hvis jeg får kød fra konventionelle stalddyr, ved jeg at de er blevet fodret mere ensidig og været mindre aktive end fritgående køer. hvilket afspejler sig i kødet.
 • Hvis jeg ikke spiser varieret og grønt nok = 600 – 1000 g grønsager dagligt. Ja selv de officielle kostråd fra Sundhedsstyrelsen kan være svære at nå. Jeg indtager dog mange af mine grønsager og frugter som juice eller Smoothies, hvilket hjælper mig med at nå deropad. Mangler du inspiration hertil, kan jeg anbefale Highonlife (reklamelink) aka Mads Bo. Både hjemmeside og bøger er fulde med opskrifter.
 • Jeg synes faktisk også, at jeg selv (og andre) har fortjent at få optimal tilførelse, og ikke kun ADT/ RI (anbefalet daglig tilførelse), som er minimum dosis.

Flere grunde:

 • Min mad er på travle dage nogle gange hurtig købt og færdiglavet, dvs forarbejdet og der er højst sandsynligt ikke tænkt over at behandle og bevare vitaminer, mineraler og fedtstoffer korrekt.
 • Hvis jeg spiser raffineret fødevare såsom: Hvidt brød, ris, pasta og sukker, som er tomme kalorier. Så forbruger jeg vitaminer og mineraler i omsætning, men uden at få nogle igen fra de fødevare.
 • Hvis jeg har haft nogle stillesiddende dage, spiser derfor også mindre.
 • Andre dage kan godt være hektiske og med stressende perioder og kroppe med stress forbruger bare mere.
 • Fødevare såsom fisk har jeg begrænset pga forurening og tungmetaller. Kød har jeg skåret ned på for klimaets skyld. Det minimere min tilførelse af Omega 3. Der i øvrigt helst skal være i balance med min Omega 6 indtagelse (bla. nødder, frø og kerner, som jeg spiser meget af).
 • Jeg ved at vitaminer og mineraler hjælper med optagelse af hinanden og andre næringsstoffer. Derfor kan jeg med en god, letoptagelige multi tablet/pille vide at alle vitaminer og mineraler er repræsenteret og kan understøtte hinanden.

Vær den bedste udgave af dig

Hvis du bare er lidt ligesom mig og kan nikke genkendende til nogle af mine punkter, fortjener du også et basis tilskud af vitaminer, mineraler og omega 3. Således sikre du at din krop for de basisbyggesten den har brug for. Du kan fx bestille dem her (reklamelink) Derudover kan der være inviduelle tilfælde og perioder du har brug for ekstra specifikke tilskud. Dette kræver individuel vejledning.

Har du brug for individuel vejledning?

Kroppen lukker helst kun stoffer ind den kan genkende, sørg derfor at vælge nogle tilskud, der er letoptagelige for kroppen, så du får mest muligt ud af dem. Det vil sige organiske mineraler og naturindentiske vitaminer fremfor syntetiske. Eller foodstate der er “pakket” sammen med protein, kulhydrat og fedtstoffer og minder derfor mest om mad. Jeg fortrækker også at variere mellem forskellige mærker, da de tit er forskellige sammensatte.

Det er desværre ret svært at teste for sine niveauer. Blodprøver kan vise høje nok mængder, men hvor andre steder fx. knogler mangler. Det er kroppens buffersystem, der søger for at tage vitaminer/mineraler fra depoterne. Således at mængden altid er korrekt og stabil i blodet. Samtidigt kan tests være en øjebliksbillede af kropssituationen. Jeg anbefaler at du kigger og mærker efter på de symptomer kroppen fortæller dig.

Har du brug for individuel vejledning?

Jeg vil lige for god ordens skyld understrege at:

Mine anbefalinger står ikke i stedet for lægelig behandling eller mad, men kan være et supplement. Hvis du eller dit barn har en nyresygdom eller får medicin, skal du altid være i samråd med læge, før der ændres på det. Desuden bør du også give besked hvis du eller barnet skal opstarte medicinsk behandling, opereres eller lign. -Om der suppleres med kosttilskud og med hvilke.