Bleafvænning eller potte/toilet-tilvænning.

Vi er i øjeblikket i fuld gang med projekt af med bleen, men optakten har egentlig været i gang længe. Vores 3. barn, Frej er nu 2,10 år og lige startet i børnehaven uden bleen. Det er ikke uden uheld, med det går helt sikkert fremad med bevidstheden omkring det. Vi har med fordel gjort os umage med forberedelserne til dette udviklingstrin det sidste års tid, hvis ikke længere.

Hvordan bliver barnet modnet?

Se efter tegn på at barnet tisser eller laver stort i bleen, fx:

  • Stopper det op i legen.
  • Går lidt afsindigt
  • Får kuldegysninger
  • Kigger ned på bleen, tager sig måske til den
  • Prutter
  • Laver trykke/presselyde eller holder måske vejret et kort øjeblik.

Her har vi sat ord på handlingen og sagt fx. “Jeg kan se du tisser nu” eller spørger “Tisser du i bleen nu?”

Når han selv begynder at sætte ord på og sige til når han tisser, er kropbevidstheden øget og næste trin er så mærke efter allerede når tissetrangen melder sig.

Potten har været sat frem siden 1,5 års alderen og brugt når han havde lyst. Hvilket har gjort at han var helt tryg ved den og synes det er hyggeligt at sidde der og læse i bøger sammen. Vi har snakket om at her i potten må tis og bummelum gerne komme ned i.

Bleen er kommet af så meget som muligt i løbet af sommeren, hvor han kan holde varmen uden tøj og hvor vi er hjemme sammen og har tid og ro.

Vi har brugt løse (lidt for store) underbukser og bukser som er hurtige og nemme at få af når der skal tisses.

Potte vs toilet

Potten kan komme med rundt i huset og i haven. Det er også ok at tisse på fliser eller græs her. Dog blev det en dag også sjovt at lave bummelum i haven, hvilket jeg ikke synes var så lækkert.

Et toilet er stationært og måske langt væk fra legen. Det kan også være for højt til barnet, så det skal løftes af og på hver gang.

Potten er ergonomisk korrekt ift “skidestilling” så det er nemmere at komme af med afføring. Alternativet er en høj fodstøtte/skammel så benene løftes op og endetarmen hermed rettes ud.

Nitten er at skulle rengøre potten efter brug.

Sådan støtter du barnet i processen

Kropsstimuli i form af massage eller zoneterapi kan styrke barnets kropsbevidsthed og tydeliggøre kroppens signaler. Zoneterapi kan styrke nervesystemet og hermed gøre hjernen mere opmærksom på en fyldt blære. Men også styrke hormonsystemet i f.eks at producere mindre urin under søvn.

De rigtige næringsstoffer er også vigtige. Læs også her. Lukkemusklen og blæren er nemlig afhængige af en korrekt balance af calcium og magnesium. Calcium til at stramme lukkemusklen, når barnets skal holde sig indtil det når på toilet. Magnesium til at afslappe blæremuskulaturen, således at barnets ikke småtisser lidt hele tiden.

Sukker kan forstyrre/sløre nervesignalerne fra blære til bevidstheden. Det er derfor man fx på sygehuse bruger sukkervand til at dæmpe smerter ved spædbørn. Men dette er jo ikke hensigten her.

Hvis der er udfordringer med at holde madrassen tør om natten, kan de homøopatiske dråber “hypofysis” hjælpe. De regulerer hormonerne således at der dannes mindre urin mens man sover. Kig også på om der er noget psykisk der påvirker barnet fx relationen til mor, far, skolen eller ligende. Dog er det helt normalt at børn helt op til skolealderen, har uheld i sengen om natten.

Skæld ikke barnet ud når det kommer til at gøre det i bukserne, men forvent det snarere og vær forberedt. Uheld vil komme, især hvis barnet er optaget af nye omgivelser eller en leg. Eller bare ved et lille uopmærksomt øjeblik, hvor forældre ikke ser tegnene eller ikke tænker over hvor længe det er siden sidste toiletbesøg. Hav altid masser af ekstra tøj med jer og gør det sjovt at besøge alle de offentlige toiletter når i er hjemmefra. Brug evt. et tisselagen i autostolen eller barnevognen/sengen.

En god stak små bøger eller legetøj ved potten/toilettet er også en god motivation til at trække tiden indtil der er gevinst.

Hvis der ikke lige er gevinst i potten og barnet ikke har tålmodighed til at sidde lidt, så hold et lille break og vask hænder eller ligende og prøv så igen inden i forlader toilettet.

Hvis timingen ikke passer

Hvis der er ikke er fremskridt i løbet af et par uger er det ikke det rette tidspunkt for barnet og I skal hermed overveje at få bleen på igen og ligge projektet på is i et stykke tid. Således at barnet ikke kommer til at føle sig som en fiasko og forældrene ikke bliver for frustreret over situationen.

Natbleen

Vi har ventet lidt med at tage bleen af om natten, indtil han er mere bevidst om signalerne. Dog er det kun ca. 1 ud af 10 nætter, hvor han har tisset i løbet af natten.