Klima

At lære vores børn om klimaforståelse; at passe på vores ressourcer og ikke misbruge dem eller tage dem for givet, er en opgave der er vigtigere end nogensinde.

Sluk lyset i rummet du går ud af! Spar på vandet når du vasker hænder og børster tænder! Og smid ikke affald i naturen! Detter nogle af de sætninger vi tit bruger overfor vores børn. Men ved børnene hvorfor??

Vores indsats i hverdagen for klimaet

Jeg er nogengange i tvivl om vi gør nok for at passe på miljøet, og hermed vores jord og dyreliv. Ord som klima, miljø og bærdygtighed flyder totalt sammen i mit hovedet. Men når jeg tænker nærmere over det, gør vi faktisk en masse små tiltag, som er helt naturlige. Vi kan dog sagtens gøre meget mere ved jeg. Så lad os inspirere hinanden. Der findes helt sikkert mange alternativer, der hverken er dyrere eller mere krævende for børnefamilier. Der er skal bare fokus på dem, så vi kan udbrede de gode ideer. Vi er bestemt ikke eksperter i vores familie, men vi prøver at blive mere bevidst ved at:

  • Bruge meget uldtøj som ikke skal vaskes så ofte.
  • Bruge glas eller andre genanvendelige opbevaringsmuligheder, fx bivoks wrap til mad.
  • Købe, hvis muligt, frugt og grønt i løs vægt uden emballage.
  • Bruge bærenet når vi handler, så vi slipper for at skulle købe plastposer.
  • Købe ofte genbrug eller købe kvalitet, der kan bruges længe eller gå i arv.
  • Tage cyklen, fremfor bilen hvis det er muligt.
  • Købe fortrinsvis økologisk eller lokalt.
  • Samle skrald når vi går tur med hunden.
  • Spise mindre kød og undgå forsåvidt madspild.
  • Sortere affald og køre på genbrugsstationen.

Inspiration udefra

I denne uge´s reklameblad fra Netto, har de en annonce hvor de søger familier til at undersøge strande for plastik. WWF og Netto er gået sammen for at gøre familier klogere på at bekæmpe forurenede strande i fremtiden. Det har jeg meldt os til, fordi jeg tænker det er en god mulighed for at bevidstgøre vores børn om problemet, på et niveau de forstår. (Du kan tilmelde din familie senest d. 7/4 -19). Det drejer sig om 10 udvalgte strande i Danmark. Men med appen Litterati kan du gå på plastikjagt på din egen strand og når det passer dig og registre samlet skrald.

klimaforståelse
klimaforståelse

Jeg synes det skal være en balance og en vurdering op til hver familie hvor meget og hvordan de vil involvere børn i klimaforandringerne. Vi skal helst heller ikke ende med at skræmme børnene om dommedagsfortællinger eller tale om det på i et sprog, de alligevel ikke forstår. Men bedre at vi tager en stille snak om det derhjemme eller en visuel tur i naturen omkring jer end de ser de skræmmende facts i TV avisen. De vil helt sikkert blive gjort opmærksomme på det de næste mange år frem. Hvis ikke resten af deres liv.

Jeg er stødt på nogle bøger om klimaforandring for børn, du kan få fat i, hvis du synes det er svært, lige at gribe det an. De er skrevet af Jesper Tornbjerg, der sædvanligt formidler klimastof til fagfolk, men nu også til børn. Tjek dem ud her.

“Børn kopiere deres forældre og derfor er vores egne handlinger i virkeligheden noget af det vigtigste i opdragelsen af klimakloge børn, mener Jesper Tornbjerg”. Artikel på grønforskel.dk

grønne fodspor

Lad os sammen hjælpe vores børn med at sætte grønne fodspor.

Læg en kommentar nedenunder om hvad I gør, i din familie for at hjælpe børn med klimaforståelse