Dette indlæg om børn til nytte har været længe undervejs, men tanken har tit strejfet mig. -Både når jeg har været sammen med mine egne børn, men bestemt også når jeg har deltaget i fx. skoleundervisning i deres klasser. Det slår mig at mange børn slet ikke ved hvordan de kan hjælpe til eller se hvor der er brug for hjælp henne. Under juleklippedag på skolen forleden slog det mig igen at det virker som om nogle børn (især drengene) slet ikke overvejer om de kan bidrage med noget fornuftigt.
Og nej dette indlæg handler ikke om dårlig opdragelse, men om en gave de endnu er foruden.
Da jeg ville finde billeder der kunne passe til dette emne, var der nærmest kun billeder af afrikanske børn eller fotos fra meget gamle dage, der viste børn der hjalp til. Er det virkelig ved at ryge ud af vores kultur at hjælpe til i familien?
Nøj hvor er det altså ærgerligt, synes jeg.
For alle kan bidrage med noget til et fællesskab. Som både vil gavne dem der er omkring dem og bestemt også dem selv. De har bare brug for hjælp til at blive bevidste om det.
Gaven er højere selvværd, social kompetence og et sundere og gladere menneske både som barn, men også senere i voksenlivet. Og det er bare nogle af de kvaliteter der følger med ved at give sine børn passende pligter, stille krav og give dem muligheden for at deltage i familielivet og bidrage.
Giv ordet børnearbejde en ny og positiv betydning.
At være en del af det fællesskab der hedder familie og kende til værdien i at her hjælper vi hinanden, her passer vi på hinanden og her er vi gode ved hinanden. Det kan ikke andet end at give gode vibrationer videre til alle.
Uden det skal blive helt lyserødt, handler det såmænd bare om at lade sine børn være en del af de daglige gøremål, der er i en families hverdag. Og det starter lige fra spædbarnet der ligger og observerer indkøb fra vognen i supermarkedet, til den 2 årige der hjælper med at putte vare ned i kurven. Til den syvårige der måske har skrevet indkøbslisten på forhånd og den 11 årige der skal hjem og hjælpe til med at lave maden.
Der er altid og i alle familier opgaver der passer til alles kompetencer og alder.
Win win for alle
Det er simpelthen win win for hele familien. Forældrene kan uddelegere nogle af deres opgaver, eller endnu bedre løse dem sammen med sine børn. Det giver kvalitetstid sammen og frigiver tid til andet samtidigt. Børnene vil føle sig til gavn og uundværlig. Hvilket fremmer selvværdsfølelsen og højner humør og overskud. Desuden bliver de bedre rustet til fremtidens krav og opgaver når de engang flytter fra reden.
Selvfølgelig skal det være passende opgaver der tager hensyn til barnets alder, overskud og kompetencer. Hvis du har brug for inspiration til dette emne vil jeg anbefale dig bogen “Kærlighed er ikke nok” af Sofie Münster. Den finder du bla. her (reklamelink)
“Det man kan selv, skal man selv” er der et gammelt ordsprog der lyder og kan barnet betjene en ipad, kan det også betjene mange andre opgaver. Du kan også styrke relationen mellem søskende ved at lade dem hjælpe hinanden. Fx hvis det mindste barn har svært ved at løse sin opgave (fx tage tøj på), så bed den mindste om at spørge de større søskende om hjælp. På den måde ser de hinandens styrker.
Gør det let for børn at se hvor det kan hjælpe til (Eksempler)
Man behøves ikke at have børn med diagnose eller anden hæmning for at et piktogram eller plakat, kan give overblik og forudsigelighed.
Nu kan de let gå i gang uden at mor og far behøves at minde dem om opgaverne. Det kan fx handle om morgenrutinen eller hvilke opgave de kan gå i gang med efter skole, som dem jeg har hængende hjemme på vores køleskab.
Børn på 1,5 – 4 år med “kan selv, vil selv” attitude, må man gerne udnytte (forstå mig ret).
Brug legende tilgang til de mindste børn. Skyd fx legetøjet til måls i opbevaringskasserne eller leg red legoet fra den altædende støvsuger som alternativ til ordet “oprydning”.
Når i besøger andre og ungerne begynder at blive utålmodige inden maden fx står klar, så bed dem om at spørge værterne om de kan hjælpe med noget. På den måde minimere de ventetiden, gør gavn for andre, og modtager helt sikkert masser af good vibes fra værter og andre gæster.
Brug det evt. også som optjenings system til skærmtid. Så er der en gulerod i enden og det motivere de fleste børn.
Så næste gang du tænker; det er hurtigst/nemmest hvis jeg lige gør det selv, så håber jeg du tænker på dette blogpost.
Tak fordi du læste med. Vil du have besked næste gang der ligger nyt på pusterummets blog så noter dine navn og mail hos mig herunder.