Børn og hunde

Vores familie/jagthund er blevet gammel. Det kunne jeg i hvert fald se på dyrlægeregningen forleden. Den viste prisen for begyndende gigt, øreproblemer, grå stær på øjne og tør hud/pels. Æv. Men dette indlæg skal ikke handle om dyrelægeregninger, men om alle de fordele der er ved at holde hund som familie.

Motivere til leg og ture

Det at have hund giver nemlig meget mere end lidt ekstra motion i form af gåture eller leg i haven med hunden. Ikke at undervurdere dette i en tid hvor det er svært at få børn udenfor og væk fra stillesiddende aktiviteter. Der er nu ikke noget som en hund til at motivere én til leg og ture.

Sundhedsfremmende mod børneeksem

Studie bekræfter nemlig også at en eller gerne flere hunde i hjemmet reducerer risikoen for at børnene udvikler bla. børneeksem. Hunden vil helt naturligt stikke næsen i naturen og bringe en masse gavnlig microorganismer med sig hjem, til gavn for familiens immunforsvar. Det er da fantastisk, synes jeg. Jeg er sikker på at disse microorganismer også hjælper på meget andet end lige børneeksem. Vores gavnlige microorganismer i mave/tarmsystemet udgør nemlig 70-80 % af vores immunforsvar. Variation og antal er kodeordet.

Se hele studiet her.

Hunden er dog ingen garanti, da der er meget der påvirker vores bestand af naturlige microorganismer i og på kroppen.

Vores datter som er opvokset med hunden, fik f.eks efter en indlæggelse med meget antibiotika og smertestillende, børneeksem. Det varede to vintersæsoner inden vi fik genoprettet hendes microbiota (forsvar i mave/tarmkanalen) igen. Men så har vi heller ikke set noget til det siden. Heldigvis.

Du kan også tilføre kroppen de gavnlige microorganismer selv ved at:

  • spise fermenteret fødevare: Fx. Yoghurt, Kefir, Sauerkraut
  • tage tilskud af Probiotika. Kan købes her (reklamelink)
  • spise præbiotika, som er ufordøjelige fibre, der fungere som næring til microorganismerne i tarmen. De findes bla. i jordskokker, hvidløg, løg, porre, rug, banan m.fl.
  • spise usprøjtede (høngende over jorden) frugter, grønsager og bær direkte fra naturen. 

Har du brug for en guide igennem junglen af kostråd og kosttilskud, så se her.

Ansvarlighed

Hunden er også med til at give større ansvarlighed. Idet at der følger mange opgaver med som børnene kan varetage eller være en del af. Fx. give mad, børste, gå ture, aktivere, give belønninger, samle bummelum op osv. Opgaver som alle bidrager til forståelsen af regler, konskvenser, planlægning, tålmodighed og hensyn. Ved at inddrage børnene i fx. fodring, viser man også hunden, på en naturlig måde, at børnene i familien er over hunden i hierakiet og de er en del af et fællesskab/flok man respekter og værner om.

Hunden som en god ven

Hunden kan være med til at skabe nye relationer. Generte børn kan opleve glæden ved at hunden tiltrækker andre interesserede børn og en hund kan nemt blive samtalestarter mellem mennesker.

Sidst men ikke mindst, så kan en hund også blive en fantastisk trofast ven til trøst, opmuntring og omsorg. Uden nogensinde at se ned på barnet, sladre eller kritisere. Relationen øger selvværd, samt mindsker følelsen af ensomhed. Hunden bidrager også med tryghed, når barnet skal til at være alene hjemme i huset.

For en god ordens skyld må jeg også pointere at det ikke altid er ren lykke at have en hund. Der følger også et stort ansvar, ødelagt inventar, gåture i regn, blæst og frost, regninger, bekymringer og mere planlægning, med. Så overvej det nøje hvis I vil anskaffe familien en hund og hvilken race. Du kan læse med om fordele og ulemper ved at have både barn og hund samtidigt her og søge hjælp til hundeadfærd her